Foredrag

Book et foredrag om dødslejefotografiets historie, døden i Danmark eller fotografiets historie.

Foredragene varer typisk to timer med et kvarters pause undervejs.

Det er muligt at få foredragene vinklet efter særlige ønsker.

Send en besked for at høre om mulighederne via kontaktformularen nederst på siden.

Det sidste billede: Dødslejefotografiets historie

Det at tage billeder af afdøde er et gammelt fænomen, der går tilbage til fotografiets officielle fødsel i Frankrig i 1839. Det ældste kendte dødslejefotografi i Danmark er fra 1849.

Siden fotografiets opfindelse har kameraet været en lejlighedsvis gæst i forbindelse med dødsfald og ved begravelser helt op til nutiden. Hvor det frem til starten af 1900-tallet især var de professionelle fotografer, der blev kaldt ud til fotografering med deres kæmpekameraer og hele det kemiske udstyrsstykke, blev fotografering efterhånden til noget, almindelige mennesker kunne mestre, og dødslejefotografiet blev som resultat en mere privat del af mindekulturen. I dag er det den trofaste og evige følgesvend, smartphonen, der beredvilligt tager billeder af alle de øjeblikke i livet, der vækker affekt i os. Også døden.

Foredraget er en fortælling om dødslejefotografiets historie i Danmark med udblik til traditionen i andre dele af verden. Foredraget vil berøre fotografiets rolle i begravelses- og mindekulturen under skiftende samfundsstrukturer og drøfte dødslejefotografiets rolle i sorgarbejdet fra et kulturhistorisk perspektiv.

Foredragsholder: Jannie Uhre Kongsgaard

Tættere på de gamle familiefotografier

Mange har gamle fotografier liggende, som er nedarvet igennem flere generationer. Måske har vi en idé om, hvem de forestiller, men mange af personerne kan være ukendte for os. Med et grundlæggende kendskab til forskellige typer fotografier og fremstillingsmetoder kan vi komme tættere på en datering af de gamle billeder. Tidsbestemmelse af f.eks. klædedragter kan måske bringe os endnu tættere.

Foredraget giver en introduktion til fotografiets historie, mediets forskellige typer og stilmæssige perioder. Dertil introduceres til forskellige bevaringsformer af de gamle fotografier. Billeders levetid forlænges, hvis de opbevares rigtigt, og der er forskel på opbevaringen af et gammelt glaspladenegativ og et papirtryk.

Foredragsholder: Jannie Uhre Kongsgaard

 
 
 
 
 
 

Del siden